Rouwondersteuning

Iedereen krijgt in het leven te maken met verlies. Doordat een dierbare overlijdt (dit kan zeker ook jouw huisdier zijn), je gezondheid je in de steek laat, jij je fijne baan verliest, jouw relatie geen stand houd of je grootste levenswens niet in vervulling kan gaan.
 

 

Rouwen hoort erbij, maar hoe?

Rouw en verlies gaan dus niet alleen samen met de dood of het overlijden van iemand. Bij levend verlies gaat het juist om het rouwen over het leven zelf. Dit zorgt nog regelmatig voor veel onbegrip, omdat niet iedereen zichzelf hierin kan verplaatsen.

‘Levend verlies’ is de term die de Vlaamse rouw- en klinisch therapeut Manu Keirse introduceerde. Met deze term wordt de levenslange rouw bedoeld, die je bijvoorbeeld ervaart wanneer jijzelf of een naaste, getroffen wordt door een chronische ziekte of beperking. Denk hierbij ook aan bijvoorbeeld dementie, reuma, een kind hebben met een beperking of ongewenst onvruchtbaar zijn. Het gaat over het verdriet dat altijd kan oplaaien, verwacht of onverwacht, en dat soms verergert door de jaren heen.

Rouw is geen rechte lijn. Het is eerder als een wirwar van gevoelens, herinneringen en veranderingen die je leven op z’n kop zetten. Mensen vertellen mij vaak hoe chaotisch het voor hen voelt, alsof zij in een stormachtige draaikolk zitten. Ze zeggen dat hun hele wereld voor en na het verlies compleet anders is.

Rouw kan eenzaam voelen.

Een rouwproces is veel meer dan alleen verdriet. Het is een verwarrende mix van gevoelens die als een achtbaan door je heen raast. Mensen om je heen lijken het niet te begrijpen. In het begin is er meestal veel begrip, vaak gaat dit gaat snel over…
Soms zeggen mensen (doordat zij het spannend vinden) ze de verkeerde dingen, sommige mensen durven helemaal niets te zeggen, of weten niet wat ze moeten zeggen en lopen met een boogje om je heen. Andere vullen in hoe jij je ‘moet’ voelen…. 
 
Ondertussen ben jijzelf absoluut veranderd. Dingen die je ooit leuk vond, brengen nu misschien geen plezier meer. Werk, vriendschappen, school, hobby’s – alles voelt anders. Het is alsof jij jezelf verloren bent in deze warboel van gevoelens…  Je vraagt je af: Wie ben ik nu eigenlijk (nog)?

Rouw is een heel persoonlijk uniek proces

Je kunt op zo veel verschillende manieren rouwen. Als het om rouwen gaat, bestaat er geen goed of fout. Rouwen is een heel persoonlijk, uniek proces.

Er bestaan zoals gezegd veel misverstanden over rouwen, wanneer spreken we van rouw?

Wel bij ALLE ingrijpende levensgebeurtenissen die pijn en verdriet doen. We rouwen omdat we liefde hebben gekend in welke vorm dan ook en deze hebben verloren. Daarom wordt er gezegd dat rouwen de achterkant van liefde is.

Je kunt verschillende stadia in het rouwproces onderscheiden, maar niet iedereen doorloopt alle stadia en het kan er voor iedereen anders uitzien.

Besef alsjeblieft dat verdriet een normale reactie is van gezonde, intelligente mensen op een ingrijpende levensgebeurtenis. 

Rouwen confronteert je in dit opzicht vooral met jezelf. Je komt jezelf tegen en leert jezelf op een nieuwe manier kennen. Het is dan ook niet zo gek dat jij je na een ingrijpend verlies afvraagt wie je nu bent, wat het leven (nog) voor je betekent en wat je nog van het leven wilt.

Rouwen is absoluut belangrijk; wie rouwt, leert omgaan met verlies. Door stil te staan en jezelf de tijd te geven om het verlies te verwerken, komt er op een bepaald moment weer ruimte (echt waar). Ruimte voor nieuwe dingen, voor de mensen om je heen en om de draad weer op te pakken. Maar hoe doe je dat eigenlijk, als je het gevoel hebt in 1000 stukjes te zijn gebroken? Dat is voor iedereen anders. 

Wat belangrijk is, is om ergens te beginnen, om je weg te gaan vinden in deze chaos van emoties en veranderingen.

Een eerste stap op deze weg is erkenning. Erkenning van de hoeveelheid verdriet, de zwaarte van je gevoelens en de moeilijkheden die je doormaakt. En heel belangrijk: luisteren. Luisteren naar jezelf, naar je emoties en naar je behoeften.

 

ja! intense lachbuien horen ook bij rouw

Gevoelens in een rouw proces wisselen zich vaak snel af. Boosheid, verdriet, intense lachbuien, cynisme, wrange humor, onzekerheid, twijfel, vrustratie, teleurstelling. Daarnaast voel jij je misschien ook wel  opgelucht of blij (het is nu over, klaar, er is duidelijkheid).
 
Dan is het fijn dat jij je mag beseffen; Het hoort er allemaal bij!
 

Wanneer jij het wil loop ik graag een tijdje met je mee, zodat we samen jouw pad van rouw kunnen ontdekken.

Het draait allemaal om wat jij nodig hebt en waar jij behoefte aan hebt.

JIJ bepaalt hoe en op welke manier ik er voor jou mag en kan zijn. Heel belangrijk hierbij is dat jij je veilig, vertrouwd, gezien en gehoord voelt bij mij.

 

Uitwisseling bij dit traject:

Een sessie van 60 minuten € 75,00

Een sessie van 90 minuten € 100,00

Onze website maakt gebruik van analytische cookies om jouw ervaring te verbeteren. Lees voor meer informatie ons privacybeleid.