Coaching

Coaching is de meest persoonlijke manier van jezelf leren kennen, eventueel zaken te  veranderen en misschien wel vaardigheden leren. 

Waarom coaching

Het ervaren van innerlijke onrust speelt vaak mee wanneer je op zoek gaat naar een coach. Bijvoorbeeld omdat je het gevoel hebt geleefd te worden, alsof je zelf geen keuze mag of kan maken. Daarnaast kan er twijfel zijn over keuzes, bijvoorbeeld over welke opleiding te doen, hoe een ‘moeilijk’ gesprek aan te gaan en/of partnerkeuze.

De vragen bij coaching kunnen over allerlei gebieden gaan.  

Hoe is de situatie nu?

 

Ik vraag je eerst je huidige situatie uit te leggen. Hoe is deze, wat zijn de feiten, wat denk je over de huigige situatie? Hoe voel jij je in de huidige situatie? Hoeveel lijdensdruk of stress ervaar je nu?

Mensen zijn doorgaans veranderschuw en hebben weinig zin om het zichzelf ‘onnodig’ lastig te maken. Je gedrag wordt voor 90 procent bepaald door onbewuste reflexen: je doet automatisch wat je altijd deed.

Vluchtgedrag ligt hierdoor al snel op de loer. Om de hete brij heen draaien, afleiding zoeken of uitvluchten verzinnen zijn voorbeelden van hoe jij jezelf kunt saboteren je doel te bereiken.

Op de korte termijn is dat vaak makkelijker, alleen op de lange termijn geeft het geen voldoening. Het houdt je zelfs weg bij de wens om te veranderen. Veranderen is dus moeilijk.

Bewustwording is het doel van Coachen

Voordat je stappen kunt zetten in de richting van jouw doel, moet jij je bewust zijn van de realiteit.

Wat is jouw aandeel in het probleem, wat is het aandeel van anderen? Wat zijn andere bijkomende factoren?

Dit is de bewustwordingsfase.

Dan komen we bij het Kiezen

Veranderen, accepteren of weggaan

Wie zich bewust is van de realiteit en van eventuele saboterende strategieën, heeft een keuze: veranderen, nog even niet veranderen, accepteren of weggaan.

Ook met de keuze om niet te veranderen neem jij zelf de verantwoordelijkheid. Misschien laat je jouw doel weliswaar los,  alleen gebeurt dat dan vanuit een volwassen en bewuste keuze.

Onze website maakt gebruik van analytische cookies om jouw ervaring te verbeteren. Lees voor meer informatie ons privacybeleid.