Wat is hypnotherapie?

Hypnose en hypnotherapie worden steeds vaker gezien als volwaardige therapie voor allerlei uiteenlopende klachten op mentaal en fysiek gebied. Ook de medische wetenschap erkent steeds meer de waarde van hypnose en gebruikt het bij de behandeling van allerlei kwalen. Hypnose is als trance, een staat van bewustzijn waarbij je volledig geconcentreerd en in diepe ontspanning bent. Het woord is afgeleid van het Griekse woord ‘hypnos‘, dat ‘slaap’ betekent. Alleen het is geen slaap!

Een aanzienlijke hoeveelheid hersenscans toont aan dat mensen in hypnose zich hun reacties niet inbeelden, zij doen ook niet alsof de hypnose werkt. Wanneer mensen reageren op hypnotische suggesties gedraagt het brein zich zichtbaar anders dan wanneer ze uit hun eigen wil op diezelfde manier reageren of wanneer zich iets inbeelden.. 

Neurocognitieve verschillen tussen mensen kunnen inzicht bieden in hoe een individu onder hypnose reageert op suggesties. Wanneer men bijvoorbeeld de suggestie krijgt dat ze geen pijn ervaren, kunnen ze pijn onderdrukken, maar zich niet bewust zijn van hun intentie om dat te doen. Dit kan ook verklaren waarom ze vaak vertellen dat ze buiten hun controle reageren. Hypnose lijkt gelinkt te zijn aan veranderingen in breingebieden die mentale staten, het zelfbewustzijn en gerelateerde functies controleren. Ook al lijken de effecten van hypnose ongeloofwaardig, in de wetenschap wordt aanvaard dat overtuigingen en verwachtingen de menselijke waarneming sterk kunnen beïnvloeden. 

Een deelnemer of patiënt moet toestemming geven om gehypnotiseerd te worden. Je kan niet gehypnotiseerd worden als je dat niet wil. En ondanks populaire misvattingen is er geen bewijs dat hypnose gebruikt kan worden om je tegen je wil immoreel te laten handelen.

Bron: EOS wetenschap

 

We zijn gedurende dag al vaak in hypnose en zijn ons daar helemaal niet van bewust. Denk maar eens aan dagdromen, een goede film kijken, of ‘helemaal in een boek’ zitten. Dat zijn allemaal momenten van hypnose. De prikkels van buitenaf komen gewoon minder binnen. Je hebt het bijvoorbeeld ook als je in de auto zit en je bent ineens een stuk verder dan je dacht. Dit fenomeen heet snelweg hypnose. Tijdens deze afwezigheid beschermd je onderbewustzijn je wel. Dat is namelijk de primaire taak van je onderbewustzijn. Je beschermen tegen gevaar. Daarom hoef je ook niet angstig of sceptisch te zijn tegenover hypnose. Je onderbewustzijn zal je altijd behoeden voor gevaar. Ook als je in hypnose bent.

Wil je meer weten over de misvattingen over hypnose?

Klik op deze link: misvattingen over hypnose

Niet denken maar doen

Hypnose veroorzaakt drie belangrijke veranderingen in de hersenen, ontdekten de onderzoekers. Ten eerste is er minder activiteit in het gebied van de hersenen dat actief wordt als er iets opvallends gebeurt. ‘Je bent zo geabsorbeerd door de hypnose dat je nergens anders meer aan denkt’, legt onderzoeker David Spiegel uit.

Ten tweede vergroot het de connectie tussen de hersenen en het lichaam, doordat zich tussen deze twee specifieke hersengebieden meer verbindingen vormen. Die verbindingen helpen de hersenen te begrijpen wat er gebeurt in het lichaam en het te controleren.

De derde verandering zorgt voor een loskoppeling van iemands acties en diens bewustzijn van de actie. ‘Het is alsof je ergens zo in opgaat dat je niet meer nadenkt over hoe je het moet doen. Je doet het gewoon’, verduidelijkt Spiegel.

Bron: EOS wetenschap.

Wist je dat ruim 90% van je dagelijks handelen wordt gestuurd vanuit je onderbewustzijn?

Hypnose is aan een imagoverandering onderhevig: neurobiologen zijn er steeds sterker van overtuigd dat hypnotherapie een wetenschappelijk fenomeen is. Iedereen die zich ervoor openstelt, HET ZELF WIL (dus niet gestuurd wordt door een dokter, vrouw/man, familie of werkgever) kan deze mooie staat van bewustzijn; hypnose, bereiken. 

Om de trance te creëren geeft de hypnotherapeut de cliënt eerst instructies om vrijwillig een bepaald mentaal gedrag aan te nemen, bijvoorbeeld ‘concentreer je op het geluid van je ademhaling’. Zo wordt een staat van opperste concentratie en uitsluiting van andere gedachten gecreëerd. Vervolgens doet de hypnotherapeut een aantal suggesties die de cliënt ‘vertellen’ hoe hij zich voelt, zoals bijvoorbeeld ‘als je probeert je been te bewegen, merk je dat deze stijf is’.

Door een effectieve afwisseling van instructies en suggesties wordt de aandacht van de cliënt heel gericht gemanipuleerd en komt deze in een hypnotische trance. Als de hypnose ten einde is, vertelt de therapeut de cliënt hoe deze zich nu voelt. Ook verteld de therapeut hoe de cliënt zich de komende dagen zal voelen en sluit dan de sessie af. Het ultieme doel, fantaseren Oakley en Halligan, is het begrijpen en wellicht gericht behandelen van – tot nu toe – onverklaarbare medische symptomen. Van fantoompijn tot waanbeelden die gepaard gaan met de ontwikkeling van psychiatrische stoornissen.

Bron:

  • David Oakley en Peter Halligan: Hypnotic suggestion: opportunities for cognitive neuroscience, Nature Reviews Neuroscience, augustus 2013 DOI:10.1038/nrn3538  en NEMO kennislink


– Een Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat hypnotherapie bijzonder effectief is in korte tijd, vergeleken met reguliere hulpverlening zoals cognitieve gedragstherapie en psychotherapie. Zie hieronder de cijfers van het American Health Magazine –

Hoe effectief is Hypnotherapie?

0%
Hypnoherapy 93% Recovery after 6 sessions
0%
Behavior Therapy 72% Recovery after 22 sessions
0%
Psychoanalysis 38% Recovery after 600 sessions

Results of Comparative Study by American Health Magazine

Onze website maakt gebruik van analytische cookies om jouw ervaring te verbeteren. Lees voor meer informatie ons privacybeleid.