Voorkomende misvattingen over hypnose

Er zijn helaas veel misvattingen over de ware aard van hypnose. Toneelhypnose is hier grotendeels verantwoordelijk voor, evenals de manier waarop hypnose vertoond wordt op TV. Veel mensen zijn daardoor verkeerd geïnformeerd, terwijl hypnose juist veel voor iemand kan betekenen. Daarom beschrijven we in dit artikel enkele misvattingen over hypnose, gevolgd door correcte informatie gebaseerd op de realiteit.

Vertrouw op je innerlijke leraar

1. Als je onder hypnose bent, slaap je of ben je bewusteloos
Dit is waarschijnlijk de meest voorkomende misvatting over hypnose. Je verliest namelijk nooit je volledige bewustzijn. Laat staan dat je in slaap valt tijdens de hypnose. Integendeel, je bent juist volledig wakker.
Alle niveaus van hypnose worden gekenmerkt door een verhoogde aandacht. Het is juist deze verhoogde concentratie die je ontvankelijkheid verhoogt voor nieuwe suggesties. In deze lijn bestaat er niet zoiets als een ‘gehypnotiseerd gevoel‘. Hoogstwaarschijnlijk zul je genieten van een gevoel van diepe kalmte en ontspanning.

2. Na de sessie kun je niets meer herinneren
Ook dit is niet waar. Je kunt je na een hypnose sessie alles nog herinneren, tenzij
geheugenverlies specifiek wordt voorgesteld voor een therapeutisch doel. Het is wel mogelijk dat je een “dromerig” gevoel hebt. Of dat je heen en weer zweeft tussen slaap en waakzaamheid. Het is daarbij normaal dat je geest soms dwaalt. Na de hypnose heb je herinneringen aan de sessie, vergelijkbaar met die uit een diepe dagdroom of dutje. Dus het een herinner je je nog goed terwijl het ander je voorbij is gegaan.

3. Je kan tegen je wil gehypnotiseerd worden
Ook dit is een misvatting over hypnose. De meeste toneel-hypnotiseurs creëren een illusie over dat ze een magische of mysterieuze kracht hebben, en dat ze macht over andere mensen bezitten. Maar zo’n macht bestaat helemaal niet. Hypnose is een staat van instemming en samenwerking. De enige controle die de hypnotherapeut over je heeft, is de controle die jij zelf toestaat. De normale ‘controle’ is om de hypnotherapeut in staat te stellen om jou in een vorm van ontspanning te brengen en vervolgens de gedachten en beelden voor je concentratie te suggereren. Tijdens een hypnosesessie kun je zelf op elk moment een einde maken aan de lichamelijke ontspanning en mentale concentratie. Of dit verstandig is voor de sessie is een tweede, jij hebt echter altijd de controle om de sessie te beëindigen wanneer je dit wilt.

4. Doordat je je helemaal overgeeft kun je dingen doen die je niet wilt doen
Onjuist. Je kunt te allen tijde normale beslissingen nemen onder hypnose. Je kunt niet ‘gemaakt’ worden om iets te doen onder hypnose wat je onder normale omstandigheden ook niet zou doen.

5. Niet iedereen kan gehypnotiseerd worden
Het gaat er niet om of je gehypnotiseerd kunt worden, maar of je jezelf kunt laten begeleiden
om in hypnose te gaan. De meeste mensen gaan makkelijk in hypnose, zeker wanneer je zelf voor deze therapievorm kiest. Helemaal als ze begrijpen dat je bij bewustzijn blijft. De belangrijkste reden waarom sommige mensen zich niet laten hypnotiseren is de angst voor het verlies van controle.

Als je vertrouwd bent met het proces en de hypnotherapeut en je weet wat je kunt verwachten, dan is hypnose verrassend eenvoudig. Iedereen heeft daarbij de mogelijkheid om gehypnotiseerd te worden, omdat het een natuurlijke en normale toestand is die ieder van ons minstens twee keer per dag meemaakt: bij het ontwaken en bij het in slaap vallen. Ook kom je in een staat die vergelijkbaar is met hypnose wanneer je dagdroomt, mediteert, autorijdt en ‘automatisch’ op je bestemming aankomt, of zo verdiept bent in een project of gesprek dat de tijd lijkt om te vliegen.

Een hypnotherapeut helpt je doelbewust deze ontvankelijke staat in te gaan en gebruikt deze staat vervolgens om op verschillende manieren hiermee te werken. Mensen lijken in staat te zijn om verschillende niveaus van hypnotische diepte te bereiken, maar iedereen kan tot een voldoende diepte worden gehypnotiseerd om de meeste therapeutische doelen te bereiken. Herhaalde hypnose kan de diepte van hypnose vergroten, maar maakt u niet noodzakelijkerwijs meer suggestief.

6. Alleen zwakbegaafden en goedgelovige mensen kunnen gehypnotiseerd worden
Ook dit is een misvatting over hypnose. Het vermogen om gehypnotiseerd te worden is niet gerelateerd aan goedgelovigheid, zwakbegaafden of onderdanigheid. Integendeel. Studies suggereren dat mensen met een bovengemiddelde intelligentie – die zich kunnen concentreren en die een vermogen tot creativiteit en levendige verbeelding hebben – goede veranderingen kunnen ervaren na het werken met hypnose.

7. Je moet in een diepe lichamelijk ontspanning zijn om in een staat van hypnose te verkeren
Je niveau van lichamelijke ontspanning heeft niet noodzakelijk invloed op de effectiviteit van de sessie. Er zijn verschillende soorten hypnosemethoden die niet eens op lichamelijke ontspanning werken. De meeste mensen die zich zorgen maken over hun vermogen om fysiek te ontspannen onder hypnose, zijn zeer aangenaam verrast na mentale rust.

8. Onder hypnose kun je al je diepste geheimen onthullen
Onjuist. Je verliest geen controle tijdens een hypnose sessie en onthult zeker geen persoonlijke geheimen. Tenzij je dat zelf wilt, maar daar heb je volledige controle over.

9. Met hypnose kan je nauwkeurig alles terughalen wat je ooit overkomen is
Hypnose kan zeer effectief zijn voor het vastleggen van verloren herinneringen. Maar je kunt ook liegen wanneer je onder hypnose bent, of zelfs valse herinneringen ervaren. Hypnose is daarom dus geen waarheidsserum.

10. Je kunt voor altijd vast komen te zitten in een hypnose trance
Dit is onmogelijk. Niemand is ooit vastgelopen in een hypnotische trance. Hypnose is een
natuurlijke toestand die we altijd binnenkomen en verlaten. Er zijn geen bekende gevaren met hypnotherapie.

Er zijn dus veel negatieve misvattingen over hypnose, terwijl het juist een zeer effectieve therapievorm is.

Zelf een hypnose sessie ervaren? Boek dan nu je afspraak!

Onze website maakt gebruik van analytische cookies om jouw ervaring te verbeteren. Lees voor meer informatie ons privacybeleid.